Çarşamba, Mart 23, 2016

Analitik Yetkinlik Nasıl Geliştirilir ?

Posted by Egemen Atkaya on Çarşamba, Mart 23, 2016 | No comments

İş ilanlarının değişmez maddesidir - Analitik olmak. İlanların sonunda hep rastlarız askerliğini yapmış olmak - aktif araç kullanmak ve analitik olmak. Görüşme yaptığım çoğu aday analitik olduğunu görüşmeler sırasında dile getirmekte ancak biraz altını sorgulayınca aslında adayında bu terimi iyi bilmediği ortaya çıkıyor.
Peki aslında nedir Analitik olmak gerçekten ? 
Analitik olmak toplanan ve analiz edilen bilginin mantıklı olarak değerlendirebilme kabiliyetidir. Aslında elde olan bulgular ya da bilgilere istinaden doğru karar verebilme yeteneğidir.
Tanım olarak hayli kolay olan bu terimi maalesef kendi hayatımızda kolay kolay uygulamaya koyamayız.
İş hayatının içinde çalışırken tüm o gözünüzün önünde olan bulgu ya da bilgileri tek tek atlarsınız ve sonunda büyük hatalara yol açan işlere imza atarsınız. Her seferinde ben nerede hata yaptım, tüh bu da atlanır mı dersiniz.
Uzmanlar şu 5 yol ile analitik yetkinliğin geliştirilebileceğini düşünüyor;
  • Sorular Sorun

Ne biliyoruz ? Ne bilmemiz gerekiyor ? Beklenen nedir ? Bu konuda beklenen çıktı ? vs vs - en önemli soru aslında bu bilginin soran tarafından nasıl kullanılacağıdır. Arka arkaya tatmin oluncaya kadar soru sormaktan çekinmeyin.
Bu aşama aslında analitik olmanın en kritik sürecidir, sürekli kendinize dahi sorular sorun - tekrar tekrar.
  • Bilmediklerinizin Farkına Varın

Sorunuz ne kadar basit olursa olsun sormaktan çekinmeyin. Genelde sormaya aşağıdan yukarıya başlayın ki açıkta konu kalmasın. Sorularınız sizi değişik yönlere götürebilir, araştırmaktan çekinmeyin.
  • Varsayımlar Yapmayın

Görevi bitirmek için yeterli süre var mı ? Bilgiye doğru şekilde ulaşabiliyor musunuz ? Şayet kafanızın içinde kuşkular varsa mutlaka sorular sorun, ya da o işi yapmayın.
Hızlı karar vermeyin, gerekirse konuyu danışmak için park edin.
  • Yüzeyden Karar Vermeyin

Mümkünse karşılıklı kontrol yapın, emin değilseniz karar vermeyin mutlaka daha derine inin. Kaynakları doğruluğu konusunda mutlaka sorgulayın.
Konuyu daha sonra gündeme getirip tekrar düşünün bolluklar darboğazlar nerelerdeydi, daha fazla bilgiyi nereden edinip üstesinden gelebilirsiniz.
  • Enformasyonu Bilgiye Çevirin

Bilgiyi topladıktan sonra değerlendirin. Kendi içinde kategoriler yaratın. Analizi özetleyin ve bilgiye çevirin.
Diyelim ki bir makale okuyorsunuz. Bu makalede gördüğünüz ya da ilk defa rastladığınız sözcük ve terimleri bir yere not edin, daha sonra ne olduklarını araştırıp anlamaya çalışın.
Ben bir sözcüğü araştırırken bir süre sonra kendimi Wikipedia'da o sözcüğe yol açan olayı okurken buluyorum kendimi.
Gördüğünüz gibi analitik olmak aslında soru sormak, bu sorulardan gelen bilgiyi detaylıca analiz etmek, asla varsaymamak, ve sonrasında karar verip uygulamayı içermektedir.

0 yorum:

Yorum Gönder