Çarşamba, Haziran 10, 2015

Durumsal Liderlik Nedir ?

Posted by Egemen Atkaya on Çarşamba, Haziran 10, 2015 | No comments

Durumsal liderlik kavramı ilk olarak 70'li yılların ortasında Ken Blanchard ve Paul Hersey tarafından ortaya atıldı. Modele göre genel liderlik yoktur. Duruma göre değişen seviyelerde liderlik ve yönetim yaklaşımı gerekmektedir.
Ancak önemli olan liderlerin önemli görevleri ve öncelikleri belirlemesidir. Daha sonra liderler, liderlik ettikleri grubun kabiliyet ve isteklerinin ne olduğunu analiz etmelidirler. Bu koşulların farkına varan liderler içinde bulundukları duruma göre liderlik etmelidirler.
4 çeşit durumsal liderlik mevcuttur.
Yöneten, Koç, Destekleyen, Delege Eden.

1. Yöneten Lider

Bu liderlik modeli ekibin verilen görevi başarmada isteksiz ve düşük yetenekte olduğu durumlarda uygulanır. Yönetici görevi ekip üyelerine açıkca anlatmalı ve yakın olarak yönetmelidir. Kararlar bu kişi tarafından verilir ve iletişim tek yönlüdür. Lider görevden ziyade ilişkiye önem verirse ekip üyeleri ne yapılması gerektiği konusunda kafaları karışır.
Yöneten Lider durumu işler içinden çıkılamayacak ve başarısız olunmuş olunan durumlarda kullanılır. Lider yönetmekten çok işlerin yapıldığından emin olan emir verici konumundadır.

2. Koç

Bu liderlik modeli ekip üyelerinin işi yapmada çok istekli olmaları ancak görevi yerine getirmede düşük kabiliyette oldukları durumlarda kullanılır.
Yöneten modeldeki gibi Lider, roller ve görevleri açıkca anlatır, ancak ekip üyelerinin de fikir ve tavsiyelerini alır. Kararlar hala liderin insiyatifi altındadır ancak iletişim iki yönlüdür.
Bu model ekip üyelerinin tecrübesiz olduğu durumlarda, destek ve kendine güvene ihtiyaç duydukları zamanlarda uygulanır. Amaç kendi kararlarını alacak hale kadar onları desteklemektir.

3. Destekleyen

Bu liderlik modeli ekip üyelerinin isteksiz ancak işi yapmada yüksek kabiliyette olduğu durumlarda uygulanır. Lider işi yapanın görevi yapmaya isteksiz ya da red ettiği durumda konuya dahi olur.
Lider ekip üyelerinin işi yapmayı neden red ettiklerini bulmalı, ve onları işin yapılması için ikna etmelidir. Bunun tek yolu insanlarda güven sağlamaktır. Lider dinlemeli, takdir etmeli ve ekip üyelerinin başarının gelmesi için kendilerini iyi hissettirmelidir.

4. Delege Eden

Bu liderlik modeli ekip üyelerinin yüksek istek ve kabiliyette oldukları durumlarda uygulanır. Lider iş görenin işi yapacağından emin olduğu için konuyu kendisine delege eder.
Lider ve ekip üyeleri arasında güven yüksektir ve az seviyede yönlendirmeye ihtiyaç duyacakları beklentisi hakimdir. Delegasyonda lider hala karar verme ve çözüm üretme süreci içindedir, ancak yürütme ve işin tamamlanması ekip üyelerinin ellerindedir.

0 yorum:

Yorum Gönder