Çarşamba, Haziran 10, 2015

Organizasyonunuzdaki 3 Değişik İnsan - Acemi Etkin Baskın

Posted by Egemen Atkaya on Çarşamba, Haziran 10, 2015 | No comments

Uzun yıllar boyunca kariyerime devam ettiğim şirkette insanların davranışlarını yakından gözlemleme şansı elde ettim. Akıllı zeki çalışkan tembel yetersiz genç yada daha birçok değişik özelliğe sahip insan ile çalıştım.
Ancak zamanla elemanların şirket içerisinde 3 durumda dolaşıp durduklarının farkına vardım. Bu 3 durumun hepsinin kendine has özellikleri ve ciddi dikkat edilmesi gereken boyutları mevcut.

1. Durum - Acemi

Şirkette çalışmaya yeni başladınız. Belki yeni mezun hayata umutla bakıyorsunuz, belki kötü bir tecrübe geçirdiniz bu şirkette yeni bir başlangıç yapmak istiyorsunuz. İşletme ne üretiyor yada satıyor çok bilginiz yok sadece iş görüşmesine gelirken öğrendikleriniz mevcut.
İnsanları yeni yeni tanımaya pozisyonları ve organizasyon şemasına yeni yeni hakim olmaya başladınız.
Şirket içerisinde en rahat ve en huzurlu geçireceğiniz zamandır. Yaklaşık olarak 6 ay sürer.

2. Durum - Etkin

Artık şirkete - ürettiği ürün ve hizmete çok hakimsiniz. Organizasyon içinde vazgeçilmez bir yerde olduğunuzu düşünüyorsunuz. Proje üzerine proje yapılıyor ve kendinizi çok başarılı olarak görüyorsunuz, bir aksilik olmazsa işletmenin çalışılacak en iyi yer olduğunu düşünüyorsunuz.
Bu evre yaklaşık olarak 1.5 yıl sürüyor, iyi şirketler etkin insan kaynakları politikaları yaparak elemanlarını olabildiğince fazla bu aşamada tutmaya çalışıyorlar.

3. Durum - Baskın

Maalesef o istediğiniz terfiyi alamadınız, üzerinize başka bir şirketten hiç bir şey bilmeyen bir amir geldi, çok uzun sürecek ve sonu hüsran ile bitecek projelerde yer aldınız, ne yapacağınız konusunda hiç fikriniz yok ve başarısızlığın faturası size çıkarıldı, sektör artık o eski sektör değil ve her şey eskiden daha kötü.
Kabul edin hepimiz bu evreden geçtik. Maalesef işletme dikkat etmezse her eleman eninde sonunda baskın evreye geçiyor. Eleman yanlış yaptığı bir işten ya da işini kaybetmekten korku duyar, korku kızgınlığı getirir, kızgınlıkta nefreti.
Baskın elemanlar genelde performansı en yüksek kişilerdir. Hafta sonu bir adam ile tanıştım, kendisi 9 yıl şirketinde üst üste satış rekoru kırmış daha sonra şirketinin yanlış insan kaynakları politikası sebebiyle kaybedilmiş. Şu anda profesyonel hayata küsmüş olan bu adam bırakın şirketi sektörü dahi adına almak istemiyor.
Peki elemanları sürekli olarak etkin aşamada nasıl tutabiliriz. Burada bence insan kaynaklarından ziyade liderlere ciddi iş düşüyor.
İkili iletişimin yüksek, adil mekanizmaların olduğu sistemler kurulmalı. Kimseye içi dolu olmayan vaatler verilmemeli ama aynı zamanda sık sık bu kişilerin bilgisi ve sözü alınarak değerli oldukları hissi verilmeli.
Organizasyon şeması çok çok dikkatli kurulmalı ve adama göre iş değil, işe göre adam alınmalı.

0 yorum:

Yorum Gönder