Cuma, Aralık 14, 2018

Tasarım Odaklı Düşünme Neden İşe Yarıyor

Posted by Egemen Atkaya on Cuma, Aralık 14, 2018 | No comments
Satış raporları, satınalma analizleri, maliyetler ... hepsini analitik dediğimiz çerçeve veya koşullara oturtup kendimizi yüzdeler ile sınırlıyoruz ve diyoruz ki maalesef bütçemizi aşıyor, yapamıyoruz, ya da ilgilenmeyip tamamen uzak duruyoruz. Ondan sonra bir adam geliyor ve bir roketin ucuna üstü açık iki kişilik bir araba takıyor ve bunu Mars'a yolluyor...
Tabi allak bullak oluyoruz, günlerce konuşup whatsapp ve twitter üzerinden konunun paylaşımını yapıyoruz, tabi hemen gene sayılar çalışmaya başlıyor, ve bu adamın o yaptığının muazzam bir paraya mal olduğu, bu kadar parayı harcamanın resmen delilik olduğunu düşünüyoruz.
İzin verin biraz daha geriye gideyim. Bir diğer adam daha ince bir ipod yapmak istiyor, sonra diyor ki acaba buna bir ekran eklesem, üstüne bir de telefon modülü eklesem nasıl olur ? Yapmaya çalıştığı daha önce denenmişti, ancak o bunu neredeyse dahiyane çözümler ile, aplikasyonlar ile destekliyor, ve evet şu anda hepimizin elimizde tuttuğumuz akıllı telefonları geliştiriyor.
Edison, Tesla, Jobs aklıma ilk gelenler... batmak pahasına olsa da işin analitiği ile yüzde yüz ilgilenmediler. Evet belki onların da duruma göre kısıtlı kaynakları vardı ama ellerinde bir problem vardı ve çözümü inovasyon ile getirmeye çalıştılar. Ve inovasyonu getirmek için tasarım odaklı düşündüler.
Tasarım odaklı düşünme, kavrayışın ilk aşamasında anında görünür olmayan alternatif stratejileri ve çözümleri belirlemek amacıyla kullanıcıyı anlamak, varsayımlarla mücadele etmek ve problemleri yeniden tanımlamak için çabaladığımız, iteratif bir süreçtir. Tasarım odaklı düşünme aynı zamanda, problemlerin çözümünde çözüm odaklı bir yaklaşım sunar. Bir pratik yöntemler koleksiyonu olduğu kadar, bir düşünme ve çalışma yöntemidir. (Sherpa Blog'dan alıntıdır)
İncelediğim akademik makalelere göre Tasarım odaklı düşünce bir kaç adımdan oluşuyor. Anlama, anlamlandırma, ortaya çıkarma, anlaşılma ve test etme. Aşamalara girmeyeceğim ama hepsi başlı başına bir makale konusu.
Bana göre iş dünyasında Steve Jobs'ın ortaya attığı "Think Different" konsepti çok doğru bir yaklaşımdır. Her zaman nedeni sorgulayın ve probleme daha önce yapılmamış bir şekilde inovatif yani yenilikçi olarak yaklaşın.
Sayılar ile genel konsepti bağdaştırmak ve çözüm aramak doğru bir yaklaşım, ancak tasarım odaklı yaklaşırsanız hayal edemeyeceğiniz bir şekilde ileriye hamle yapacaksınız.
Siz farklı olduğunu düşünene kadar her şey sıradandır, o yüzden farklı düşünün...
Sağlıcakla kalın.
Yazılarımı www.linkedinlion.com adresinde bulabilirsiniz.

0 yorum:

Yorum Gönder