Çarşamba, Mart 23, 2016

Çok Yerine Akıllı Çalışmak

Posted by Egemen Atkaya on Çarşamba, Mart 23, 2016 | No comments


Mesai üstüne mesai yapıp cumartesi pazar demeden çok ama çok çalışıyorsunuz. Ancak bir türlü istediğiniz sonuçları yaratamıyorsunuz. Tek söylediğiniz çok çalışıyorum ancak maalesef rakamlar onu göstermiyor...
Peki zamanınızı daha iyi kullanmak için ne yapabilirsiniz ? Nasıl değer yaratabilirsiniz ?
Kişisel olarak inancımız ne kadar çok yaparsak o kadar çok elde edeceğimizdir, ama bu doğru değildir. Etkin olmak, çok çalışmaya göre hayli farklı bir kavramdır.
Sorumluluğunuz altında olan şeyler üzerinde ufak değişiklikler yaparak o işler üzerinde hakimiyetinizi arttırabilirsiniz.
İşte size hap gibi 5 yöntem;

1) Hızlı bir okuyucu olun.

Gün içerisinde ne kadar çok okuduğunuzu hiç düşündünüz mü ? Bana sorarsanız belki de yemek içmekten bile daha fazla yaptığımız neredeyse ana motorumuz haline gelmiş bir beceridir okumak.
Hızlı okumak bir kere öğrenildiği zaman gün içerisindeki zamanı ciddi olarak kısaltan bir beceridir. 
Bir düşünsenize, günde kaç tane email okuyorsunuz, kaç tane makale ya da yazı okuyorsunuz, sosyal medyada geçirdiğiniz süre... bu süreyi yarıya düşürdüğünüzü düşünsenize...
Burada hedef metinden anladığınızı bozmadan okuma hızını arttırmaktır. En etkili teknik kelimeleri tek tek okumaktansa grup haline getirmektir. Buna parçalama denir. Parçalama ile kelimeleri hece hece değil tek parça halinde okuyarak daha hız kazanacaksınız. Hem hızlanacak hemde metni anlayacaksınız.

2) Günlük bir liste yapın, hangi işler öncelikli hangilerini delege edebilirsiniz.

Günlük işlerinizi bir gözden geçirin, hangisini daha hızlı yapıyorsunuz, neler konusunda yardıma ihtiyacınız var. Liste konusunda kesinlikle olabildiğiniz kadar basit olun, sanki yemek yapıyorsunuz ve içerik listesi yapıyormuşsunuz gibi düşünün. 

3) Çoklu görevleri doğru yapın.

Çoklu görevleri kolayca yapmanın yolu işi ikiye ayırmaktır, biri için düşünmeniz gerekir, öteki için gerekmez. Bir iş akıl gerektirirken diğeri istememelidir. Örnek olarak yemek yerken email okumak gibi.
Tabi bu aktiviteleri iş ile ilişkilendirmek gerekir. Evde bunları yapmak nispeten daha kolaydır. Çamaşır katlarken haber seyretmek, ya da temizlik yaparken telefon ile görüşmek gibi. 
Sizde iş yerinde çalışırken zamanı daha etkin kullanmak için çoklu görevleri yerine getirmeye çalışın.

4) Aradaki zamanı iyi kullanın.

Beklerken geçirdiğiniz zamanı düşünün, asansörde beklerken, telefonda meşgule alındığınızda, ya da su kaynatırken beklediğiniz zamanı. Üstüste koyunca ne kadar uzun zaman yapıyor...
Telefonunuzda boş boş geçirdiğiniz onca zamanı düşünün.
Aradaki zaman sonra yaparım diye kenara iktirdiğimiz o kadar çok işi halletmemize yardımcı olur ki.
Bu zamanları boş geçirmeyin mutlaka kullanmaya bakın.

5) Kararları sabah alın.

Sabah kalktıktan sonraki iki saat karar almak için en iyi zamandır. Bu zaman enerjinizin de aynı zamanda en yüksek olduğu süredir.
Vücüdumuzun olduğu gibi beynimizde yorulur. Gün bittikçe beyninde fonksiyonelliği azalır, karar alması daha uzun sürer.
Zor kararları mutlaka sabaha bırakın, daha kolay olanları ilerleyen saatlerde yapmaya bakın.

0 yorum:

Yorum Gönder