Çarşamba, Mart 23, 2016

Suç Örgütlerinden 3 İbretlik Şirket Kültür Dersi

Posted by Egemen Atkaya on Çarşamba, Mart 23, 2016 | No comments


Devin Liddell, marka stratejileri konusunda yazılar yazan uzman bir kişi. Geçtiğimiz günlerde suç örgütleri ve onların değerleri konusunda bir makale yayımladı. Tercümesini paylaşıyorum.
Moda dev şirketlerin hepsi yok oldu, Lehman Brothers, Atari, Pan Am, Kodak ve daha sayamayacağımız nicesi. Kimi şirket kendini yenileyerek uzun süre ayakta kalıyor ama genelde gene sonuç hüsran oluyor.
Ancak baktığımız zaman organize şuç örgütleri yıllarca ayakta kalıyor. Çin mafyası, Japon yakuzası ve diğerleri nasıl oluyorda bu kadar uzun süredir varlıklarını sürdürebiliyorlar.
Suç örgütleri, yasal şirketlere oranla hayli başarılı. Örneğin, net kâr marjları çok yüksek. Havayollarının net kâr marjları %1.8, petrol şirketlerinin ortalama %8 iken, kokain kartellerinin %93, hemde toptan fiyatta. Tam zamanlı çalışan personel başına düşen kâr rakamları da yüksek. Örneğin, Google'’da bu rakam 270 bin dolar, Apple’da 400 bin dolar. Ve bunlar epey yüksek rakamlar iken, Meksikalı Sinaloa Karteli’nde bu rakam 20 milyon olarak tahmin ediliyor. Sinaloa Karteli, küresel gelişime de ayak uydurmuş. Kuzey Amerika’dan sonra şimdi Avrupa, Asya ve Avustralya’ da da etkinmiş. 
Liddell, bu suç örgütlerinin başarısını örgüt kültürüne bağlıyor. Örgüt kültürlerinin üç önemli ögesi var.
1- Değerler (Credo): Japon suç örgütü yakuzalar, kendilerini “şövalye organizasyonlar” olarak tanımlıyorlar ve çok ciddi olarak bağlı kaldıkları değerler sistemleri var. Sinaola Karteli ise popülist bir yaklaşım benimsemiş. Sadece uyuşturucu işi yapıyor. Adam kaçırmaya ve masum sivilleri öldürmeye şiddetle karşı olduklarını belirtiyorlar. Yasal şirketlerin çoğu zaman sözde kalan “değerler”i yerine, suç örgütlerinde bu değerler, eylem ve davranışlarla gerçek hayata yansıyor.
2- Doğaçlama (Improvisation): Yasal organizasyonların çoğu için yenilikçilik, bir ayrı süreç. Ama suç organizasyonlarında yaşamın bir parçası. Sisteme karşı savaşırken her an yeni şeyler bulmak, yaratıcı olmak zorundalar. Örneğin, Sinaola, U.S. ve Meksika sınırında ilk tüneli inşa etmiş. Sınır güvenliği ekiplerine aile mensuplarını yerleştirmiş. Nerede bir fırsat ya da tehdit var, suç örgütleri fazla gecikmeden hemen doğaçlama ile bir yenilik ya da çözüm buluyor.
3- Küçük-ama-büyük (Small-but-big): Büyük yasal kuruluşların elemanları çoğu kez organizasyon şemalarındaki küçük kutucuklarda adeta kayboluyor. Büyük suç örgütleri ise küçük, ama etkin ve yetkili gruplar halinde çalışıyor. Her an yakalanma riskleri var. Ama her eleman paylaşılan değerler ve ana amaç doğrultusunda tam yetkili olarak hareket ediyor.
Yeraltı dünyası aslında başarı için bir model oluşturuyor. İnanç odaklı sürekli olarak doğaçlama yapan küçük ama büyük ekipler. Kulağa çok yasa dışı gelmiyor değil mi ?
Liddell yasal olarak çalışan şirketlere Mafia babalarının strateji konusunda önemli stratejiler öğretebileceğini düşünüyor.
Küçük ama büyük ekiplerle çalışın, inanç bazlı kültürler yaratın, ve sürekli doğaçlama yapın.

0 yorum:

Yorum Gönder