Çarşamba, Mart 23, 2016

Performans Görüşmelerinin Sonu

Posted by Egemen Atkaya on Çarşamba, Mart 23, 2016 | No comments

Deloitte ve Accenture artık performans değerlendirme görüşmeleri yapmayacaklarını açıkladılar. Deloitte 65.000 çalışanı için yılda akıl almaz bir şekilde 2 milyon saat harcadıklarını paylaştı, ve tarihteki en büyük kurumsal israflardan biri olarak tanımlandı.
Accenture'ın yıllık görüşmeler yerine anında geri bildirim sistemini devreye alarak süreci %90 iyileştirmeyi hedefliyor. Accenture aslında listede şu an az sayıda olan şirketlerden bir tanesi. Öyle bir şirket düşünün ki içerisinde 330.000 kişi çalışıyor. Birbirine benzer çalışanlar üzerinde zaman harcanması ve yaratılan kağıt işi ve tüm işlerin takibinin yapılması şirketin canının tak etmesine yol açtı. 
Accenture ve Deloitte'ın ortak görüşü bu kadar para ve zaman harcanmasının performansı yükseltmediği, ve çalışanlarda performans artışının olmadığına yönelik.
Microsoft değerlendirme görüşmelerini bırakalı 2 yıl oldu, Adobe, Gap ve Medtronic ise performans değerlendirme sistemlerinde değişikliğe gittiler.
Accenture artık çalışanlarına "seni rolun sırasında değerlendireceğiz, Washington'da yada Banglore'da çalışan birisinin vasıtası ile değil" mesajı vermek istiyor. "Başkasının değerlendirmesi çok anlamsız - bu seninle ilgili olmalı - başkası ile ilgili değil."
Daha büyük şirketler bu uygulamaya geçmemişken, çoğu sistemin verimsiz olduğu konusunda hem fikir. CEB %95 oranında yöneticinin bağlı oldukları şirketlerin onlarla yaptığı görüşmelerden dolayı tatmin olmadığı datasına sahip, %90 oranında IK yöneticisi de performans görüşmelerinin gerçeği yansıtmadığını düşünüyor.
CEB'e göre performans değerlendirme sistemini sadece narsistik ve bencil kişiler tarafından en iyi şekilde uygulanıyor. Bu kişiler ile organizasyonun da uzağa gitme şansı fazla yok.
Ortalama bir yönetici yıllık olarak performans görüşmelerinde 200 saat harcıyor. Buna görüşme, eğitimler, formları doldurma ve bu değerlendirmeleri teslim etme dahil. Tüm bu zamanları üst üste koyduğunuz zaman 10.000 kişinin çalıştığı bir şirkette yıllık 35 Milyon Dolar harcandığı anlamına geliyor.
Süreç çok ağır çalışıyor, verdiği çıktıya göre yüksek maliyetli, ayrıca çıktı da değişiklik yapmaya yaramıyor.
Yeni iş modelleri artık tüm süreçleri incelediği için şirketler ve özellikle yöneticiler harcadığımız para ve zamandan en iyi değeri nasıl alabilirize odaklanmış durumdalar.
Bu soruyu Accenture kendi kendine sordu. Cevap olarak ta performans yönetim sisteminin olay olduktan sonra elemanın performansını ölçmeye çalışan bir sistem olmaktan çıkması gerektiği ortaya çıktı.
"Liderliğin sanatı zamanınızı ölçme ve değerlendirme üzerine harcamaktan geçmiyor. Bu tamamıyla insanı doğru seçmek, ona özgürlük ve yetki verme, daha sonra delegasyon yaparak yeniliği getirmesi için liderlik yapmaktan geçiyor" 
Accenture CEO Pierre Nanterme
Washington Post makalesinden Türkçe'ye çevrilmiştir.
 www.linkedinlion.com

0 yorum:

Yorum Gönder