Perşembe, Eylül 12, 2019

İnsanlar Şirketlerini Değil Yöneticilerini Terk Ederler - 2. Yazı

Posted by Egemen Atkaya on Perşembe, Eylül 12, 2019 | No comments

Bundan yaklaşık olarak 2 yıl önce yazdığım makale, İnsanlar Şirketlerini Değil Yöneticilerini Terk Ederler, 20.000 kişi tarafından okundu. Arada muhalif görüşler olsa da genelde okuyanlar makalenin konusu ile aynı fikirdeler. Linkedin tarafından da övgü emaili aldığım bu yazı günlük sohbetlerimin de önemli bir maddesi halinde aramızda konuşulmaya devam ediyor.
Maaş ve maddi imkanlardan ziyade, yöneticilerimizin vizyon eksikliği, empati kuramamaları, motive etmekten uzak davranışları, geleceği göremeyip şirket hakkında bilgi ve tayin edilen yönü ekipleri ile paylaşmamaları sonucunda insanlar istifa edip ayrılma yolunu seçiyorlar.
Bu durum giderek daha da tehlike bir boyut kazanıyor çünkü Y kuşağı ciddi şekilde iş hayatı içerisinde kendisini göstermeye başladı ve Y kuşağı maalesef maddi imkanlardan ziyade yukarı saydığım konulara daha çok dikkat ediyor.
Peki o zaman iyi yönetici olup bu insanları kaybetmemek mümkün mü ? Ya da liderin sahip olması gereken özellikleri neler olmalı ?
Meslek hayatımda bir liderin sahip olduğu şu 4 özelliğin insanlar ve ekipler üzerinde ciddi etkisi olduğunu gözlemledim.
  • Etkin dinleme - Konuşanı direk karşınıza alın ve göz teması sağlayın, sizin onu dinlediğinizi anlasın. Sakin ama katılımcı olun. Cümleleri tek tek dinleyin ve konuyu gözünüzün önüne getirmeye çalışın, zihniniz her zaman açık olsun. Sözünü kesmeyin - ben senden daha değerliyim mesajı vermeyin. Konuşmacının ara vermesini ya da karşı soru sormasını bekleyin.Soruları sadece anlamak için sorun. Son olarakta beden diline ve özellikle de konuşmacının ilgisine dikkat edin.
  • Keşfeden Soru - 2 saattir uğraşıyorsun hiç bir şey gelmedi yerine bu raporu önümüzde 2 saatte bitirmek için neye ihtiyaç duyuyorsun ?   Liderler keşfeden sorular sorarlar, sorunuz insanları düşünmeye sevk etmeli, onlara belki ilham vermeli. Daha öncede yazmıştım koçtukta 3 aşama vardır diye, sen söylersin sen yaparsın, sen söylersin onlar yapar, onlar söyle onlar yapar. Lider ekibe ya da kişiye ilham vermek için direk sorular yerine keşfeden sorular sorar - Neden bu işi yapmıyorsun, bu işi bitirmek için ben sana nasıl yardımcı olabilirim ? Nasıl ? Hangisi kulağa daha ilham verici geliyor.
  • Takdir Etmek - Hemen hemen tüm insan kaynakları bloglarında, çoğu HBR makalesinde Takdir etmenin öneminden söz edilir, peki bunu gerçekten uyguluyormusunuz ? Ailemizden daha fazla çalışanlarımız ile beraberiz, annemize eşimize eline sağlık derken herhangi bir karşılık beklenmiyor değil mi ? Peki bunu neden çalışanlarımıza da yapmıyoruz, Bu raporu bana 2 gün önceden getirdin, eline sağlık, üretimde rekor kırdık - hepinizin eline sağlık arkadaşlar... gördünüz mü hiç zor değil, hem türkçe bu tip şeyler için çok müsait bir dil, bir yabancı bana her yerde "Kolay Gelsin" diyorsunuz - bu ne demek diye sordu, bende ona "Ne kadar zor çalıştığını biliyor ve takdir ediyorum" demiştim, adamın yüzündeki ifadeyi sanırım kestirebildiniz.
  • Net Mesaj - Lider gidilecek yolda nettir. Arada elde olmayan sebeplerden hedeften ya da yoldan sapılabilir. Ama bunun ile ilgili net olun, net olmazsanız ekibinde kafası karışacaktır. Herşey ölçülebilir veya anlamlı olmalı.
Unutma ateşi insanların içinde yakmalısın sandalyelerinde değil...
www.linkedinlion.com

0 yorum:

Yorum Gönder