Çarşamba, Haziran 10, 2015

Apple'ın Logosu Nereden Geliyor

Posted by Egemen Atkaya on Çarşamba, Haziran 10, 2015 | No comments

Güzellik gerçeğin içinde yatıyorsa bu hikaye de kesinlikle doğrudur. Kullandığınız iPhone yada iPad'lerinizin arkasındaki logo, günümüzde kullanılan bilgisayarın temelini atan, yapay zekayı geliştirip Almanların savaş şifrelerini çözen Alan Turing'e ithafen tasarlanmıştır.
Alan Mathison Turing (23 Haziran 1912 – 7 Haziran 1954), İngiliz matematikçi, bilgisayar bilimcisi ve kriptologtur. Bilgisayar biliminin kurucusu, geliştirmiş olduğu Turing testi ile makinaların ve bilgisayarların düşünme yetisine sahip olup olamayacakları konusunda bir kriterler öne sürmüştür.
II. Dünya Savaşı sırasında Alman şifrelerinin kırılmasında çok önemli bir rol oynamış ve savaş kahramanı sayılmıştır. Ayrıca Manchester Üniversitesi'nde çalıştığı yıllarda, Turing makinesi denilen algoritma tanımı ile modern bilgisayarların kavramsal temelini atmıştır.
1952 yılında şantaja maruz kaldığı şikayetiyle polise başvurup eşcinsel olduğunu açıklayan Turing, eşcinsellik suçlamasından yargılanıp 1 sene boyunca kimyasal olarak hadım etme yöntemi olarak kullanılan östrojen iğnesi vurulmaya mahkûm edilmiştir.1954 yılında potasyum siyanid zehirlenmesinden ölmüştür. Polis araştırmasında Turing'in yediği elma ile siyanur zehiri alarak intihar sonucu öldüğüne karar vermiştir.
Bundan sonra hikayeye biraz aşinayız. İki Stanford girişimcisi yeni bilgisayar şirketlerine bir logo aramaktaydılar. Turing'in çalıştıkları alana yaptığı katkılara istinaden ısırılmış elmayı kendilerine logo olarak seçtiler.
Çoğu kimse bu hikayenin muhteşem olması sebebiyle gerçek olduğunu düşünmektedir.
Medya uzun süre logo seçimi üzerindeki bu hikayenin doğru olup olmadığını araştırmıştır. Logonun tasarımcısı Rob Janoff - Turing'e ithafen olduğunu yalanlamış ve 1979'da logoyu tasarlarken Turing'in varlığından dahi haberi olmadığını, İncil'deki Adem ve Havva hikayesi ile Newton'dan esinlendiğini söylemiştir.
Jobs'a bu konu birçok kereler sorulmuş ve her seferinde soruyu yanıtsız bırakmıştır. Şirketi üzerinde mitler yaratılmasında kesinlikle karşı olmasına rağmen sanıyoruz ki bu hikayenin güzelliğine yenik düşmüştür.
Talihsiz deha Alan Turing'in Enigma'yı çözüp modern bilgisayarın temellerini attığı zamanı anlatan "The Imitation Game" isimli film 20 Şubatta gösterime giriyor.
Sinema salonlarında iPhone'larımız ile yerimizi alalım o zaman :)

0 yorum:

Yorum Gönder