Çarşamba, Haziran 10, 2015

Stephen Hawking Neden Bu Kadar Popüler ?

Posted by Egemen Atkaya on Çarşamba, Haziran 10, 2015 | No comments

Stephen Hawking hakkında ne biliyorsunuz ? Ya David Gross, Jacob Bekenstein, Fred Hoyle, Kip Thorne, Yakov Zel'dovich, John Wheeler, ya da Roger Penrose hakkında?
Tüm bu fizikçiler Stephen Hawking'e yakın çalışmalar tamamladılar, hatta kimi daha fazlasını. O halde Hawking'i bu kadar meşhur eden nedir ?
İlk neden Hawking'in zekası. Lise ve kolej hayatında çok parlak bir öğrenci değildi. Akıllıydı ancak zamanını daha çok eğlenceye harcıyordu.
A.L.S. teşhisi konulduktan sonra çok çalışmaya başladı ve teorik kosmoloji üzerine bir dizi keşif yaptı. Bu çalışmalar daha sonra hayli geniş alanlara yayıldı. Fikirleri ve çalışmaları bir çok kosmolojist tarafından benimsendi ve sonunda Oxford tarafından sadece Isaac Newton'a verilen Lucasian ödülünün sahibi oldu.
Bu başarılar elbette büyük fizik keşiflerinin ardından geldi ancak Hawking neden astrofiziğin yegane ismi oldu ?
Hawking'in asıl becerisi evrenin nasıl geliştiği ve nasıl çalıştığını geniş kitlelerin anlamasına yardımcı olmasıdır. Büyük patlama teorisi, evrenin yaşı ve kara delikler kendisi tarafından topluma açıklanmıştır.
Zamanda yolculuk, solucan deliği ve Einstein'in teorilerinin açıklanmamış kısımları üzerine çeşitli kitaplar yazmış ve insanları kendisine hayran bırakmıştır.
Hawking'in belki de en büyük özelliği bu konuları sadece akademisyenlerin değil, sıradan birinin okuması ve anlamasına olanak tanıyan çalışmaları ve yazılarıdır.
Hawking'in imajı da aynı zamanda kendisini popüler kılar. Bu kadar büyük bir beyin gücüne sahip bir insanın bu kadar az kas gücüne sahip olması, öyle bir insan düşünün tek yetisi düşünmek olsun.
Hawking şu anda tüm zamanını bilimin insanlar tarafından anlaşılması için harcıyor. Başkanlar ve önde gelen kişiler ile buluşup halka açıklamalar yapıyor. 

Onu farklı kılan halk içinde hatta kendi hayatı ile ilgili hikayeler anlatması ve bundan zevk almasıdır.

0 yorum:

Yorum Gönder