Çarşamba, Haziran 10, 2015

Felsefe İş Hayatı İçin Neden Önemlidir

Posted by Egemen Atkaya on Çarşamba, Haziran 10, 2015 | No comments

Felsefe sözlükteki anlamı itibari ile hareket etmenin ya da inanmanın temelini oluşturan motivasyon ilkeleri sistemidir. Yönetim ile uğraşan çoğu insan felsefeyi iş hayatına nasıl adapte edeceklerini uzun süre tartışmışlardır.
Asıl şaşırtıcı olan iyi adapte edilmiş felsefe ilkelerine sahip işletmelerin her zaman başarılı olduğudur.

İşletme Felsefesi Nedir ?

İş hayatı felsefesi ya da işletme felsefesi, şirketin ileri hamle yapmasını sağlayacak inanç ve ilkelerdir. Bu çoğunluk misyon ve vizyon olarak düşünülür. Ancak gerçekte şirketin operasyonel iş planıdır.
İş hayatı felsefesi şirketin hedeflerini ve amacını içerir. Ayrıca şirket değerlerini içine alır. İşletme olarak, felsefe şirket değerlerini liderlerine yansıtır. Örnek olarak Google felsefesini çoğumuz biliyoruz, " Bir şeyi gerçekten ama gerçekten iyi yapmak" Şirket içinde felsefe oluşunca bunu mutlaka elemanlarına yansıtmalıdır.

İşletme Felsefesinin Önemi

Yeni bir şehre gidin, elinizde harita, akıllı telefonunuz ya da GPS olmadan yön bulmanız zor olacaktır değil mi ? Gideceğiniz yere ne kadar sürede varacağınız ya da nasıl varacağınız konusunda hiç bilginiz yoktur.
Bu benzetme felsefesi olmayan işletmeler için hayli yerindedir. Eleman işletmenin değerleri ve hedeflerini bilmiyorsa eninde sonunda günlük işler içinde kaybolur gider... En iyi müşteri hizmetini veremez ya da etkin çalışamazlar.

İşletme Felsefesi Oluşturma

İyi bir işletme felsefesi şirketin değerleri, inançlarını ve ilkelerini ortaya koyar. İşletme felsefesini oluştururken liderler kendilerine şu soruları sormalıdır, "İşimin doğası nedir ? - Müşterim Kim ? Benim için hangi değerler önemlidir ? Şirketim için genel vizyon ve vizyonum nedir ? " Bu sorulara verilecek cevaplar işletme felsefesinin temelini oluşturacaktır.

İşletme Felsefesinin İletişimi

Felsefe oluşturulduktan sonra içeriğini oluşturan mesaj çalışanlar ile paylaşılmalıdır. İşletme felsefesi yeni işe alımlarda ve sonrasında yapılan oryantasyonlar da verilebilir. Bazı şirketler elemanlarının sürekli akıllarında tutmak için felsefelerini websitelerinde, logolarında, posterlerde ve diğer akla gelecek ofis ekipmanlarında kullanırlar.
Diğer ve etkili yol ise birebir görüşmeler yapmak birey ve departman hedeflerinin şirket hedefleri ve değerleri ile paralel olduğundan emin olunmalıdır.
Şirket hangi yolu seçerse seçsin felsefesini mutlaka insana yaymalıdır.
Sophokles: Tanrılar eylemde bulunmayan kişiye yardım etmezler.

0 yorum:

Yorum Gönder