Çarşamba, Haziran 10, 2015

IKEA'nın Üzerimizde Kullandığı 4 Etkili Pazarlama Taktiği

Posted by Egemen Atkaya on Çarşamba, Haziran 10, 2015 | No comments

İnsanlar IKEA'yı seviyor, gerçekten seviyorlar. Araştırmalar gösteriyor ki IKEA kataloğu yeryüzünde bu güne kadar en fazla basılmış ve dağılmış kitaptır.
Peki insanlar neden IKEA'yı seviyor ve tekrar tekrar alışveriş yapmaya geri geliyor. Bu elbette üzerine çok dikkatli ve akıllıca düşünülmüş pazarlama taktikleri sayesinde gerçekleşiyor. Ancak zaman zaman kabul edelim ihtiyacımız olmayan şeyleri bile alıyoruz.
Peki nasıl oluyor da ismini daha telaffuz edemediğimiz bu ürünleri alarak IKEA'yı bu kadar başarılı kılıyoruz ?

1. Sizi Diğer Mağazalardan Uzak Tutar.

Şimdi arkanıza yaslanın ve düşünün, en son ne zaman IKEA'yı dolaştıktan sonra hemen yan mağazaya bakarım dürtüsü içinizde oluştu. Yapamazsınız çünkü onlardan uzaktasınız ve oralara araba ile ulaşmanız gerekir.
Ayrıca
IKEA'da dolaşmak kısa bir süreç değildir. Zaman ve planlama gerektirir. Süpermarket gibi giripte süt ya da domates alamazsınız. Süpermarketler genelde yürüyüş mesafesinde olur. IKEA'ya ulaşmak için araç gerekir.
Çok akıllıca uzağa yerleştirilmiş mağazalar otomatik olarak rekabeti engeller. 20 dakika, yarım saat ya da birkaç saat uzaklıktaki IKEA mağazına vitrinlere bakmak için gidemezsiniz.
En azından birkaç liralık reçel alır ya da bir kahve içer ciroya katkı sağlarsınız.

2. Kaos ve Karışıklık İhtiyacınız Olmayan Şeyleri Almanıza Neden Olur.

Labirentin içinde dolaşırken her yerde anlamını bilmediğiniz İsveç etiketleri sizi karşılar. Amaç mümkün olduğunca sizi içeride tutarak kaçmanızı engellemek, bu arada daha iyi bir teklif bulacağınız dış dünya ile temasınız zaten tamamen kopmuş olacak. Bu sırada seçim yapmakta zorlanıp boşluğa düşeceğiniz için gelişigüzel satın alma kararı vereceksiniz.
Ampuller, piller, pelüş oyuncaklar buna güzel örnek.

3. Yemek Kokusu Kullanarak Yemekten Fazlasını Satmak.

Hiç kimse bugüne kadar IKEA ile tanışmadan önce İsveç köftenin varlığından haberdar bile değildi. 2012'de 150 milyon İsveç köfte 4200 ton İsveç bisküvi sattılar.
Ancak gıda burada kültürel bilinci arttırmak için bulunmuyor. Yapılan araştırmalar cüzdanımıza giden yolun gıdadan geçtiğini gösteriyor. Yemek kokusu insanda harcama dürtüsünü arttırıyor. Bu uzun zamandır bilinen bir gerçek ve çoğu firma bunu zaten halihazırda kullanıyor.
IKEA bilinçli bir şekilde restoranı mağazanın ortasına yerleştiriyor.

4. IKEA Etkisi - Tüm Çekilenlere Değer Çünkü Ben Yaptım

IKEA'nın sattığı mobilyalar demonte halde ve gelen kitapçıklar ile bu mobilyaları en basit insanın bile toplayabileceği konusunda haklı bir ünü mevcut.
Kimse ustalarla ya da boya gibi işlerle uğraşmak istemez, IKEA tüm çözümü ürünün içinde sunar. Tecrübe kazanan müşteriler bu harika tecrübeyi tekrar yaşamak için tekrar tekrar gelirler, en güzeli de tecrübeyi ilk elden yaşamış olmalarıdır.
Çılgınca geliyor ama aslında çok mantıklı.
Çocukken yaptığınız bir birleştirme oyuncak ya da resmi anne ve babanıza gururla gösterirsiniz çünkü onu siz yapmışsınızdır.
Evinizdeki mobilyaları da siz topladınız - daha fazlasını monte edip akraba ve komşularınıza neden hava atmayasınız ?
En yakın IKEA mağazasında görüşmek üzere :)

0 yorum:

Yorum Gönder