Çarşamba, Mart 23, 2016

Mükemmel Değil Samimi Olmanı İstiyorum

Posted by Egemen Atkaya on Çarşamba, Mart 23, 2016 | No comments

Yakın bir arkadaşım yaklaşık bir yıl kadar önce karmaşık bir iş sürecine sahip bir ekibin başına geçti. Süreç karmaşık olduğu için işler zamanında bitirilemiyor ve ekip sürekli olarak yalan söylüyordu.
Artık söylenen yalanları organizasyon da kanıksamış ekibin işaret ettiği yer ve kurumlara otomatik olarak sorgulamalarını yapıyorlardı.
Kurum içerisinde herkese Yöneten Modeli uygulanıyordu. Yöneten modeli durumsal liderlikte en sert olanıdır. Genellikle iletişim tek yönlü olup liderin en sert olduğu modeldir. Bu arada sözü gelmişken Durumsal Liderliği tekrar hatırlamakta fayda var;
Durumsal Liderlikte 4 tip vardır;
  • Ekip isteksiz ve yeteneksiz olabilir - Yöneten Modeli
  • Ekip isteksiz ve yetenekli olabilir - Destekleyen Modeli
  • Ekip istekli ve yeteneksiz olabilir - Koç Modeli
  • Ekip istekli ve yetenekli olabilir - Delege Eden Modeli
Yöneten model dediğimiz gibi en sert olan modeldir, genellikle işlerin içinden çıkılamayacağı durumlarda uygulanır. Maalesef çok dikkatli olunmalı, tüm süreçlerin içinde birebir yer alınmalıdır, aksi takdirde ekibin kafası iyice karışacağı için işler daha da kötü yerlere gidebilir.
Destekleyen modelde, ekibi mutlaka demotive eden bir durum olmuştur. Bu durum mutlaka ortadan kaldırılmalıdır. İkili iletişim tesis edilmeli ve ekip dinlenip takdir edilmelidir.
Koç modeli, genelde yeni ekiplere uygulanır, ekibe yol gösterilir daha sonra kendileri yapmaları istenir. Önce sen söyler sen yaparsın, daha sonra sen söylersin onlar yapar, en sonunda onlar söyler onlar yapar.
Delege Eden modeli en rahat modeldir, ekip hem motive hem isteklidir aynı zamanda işi nasıl yapacaklarını da bilirler, siz hedef gösterir ve işi kendi aralarında ayrıştırır ve delege edersiniz.
Benim arkadaşımın şirketinde ekibe hiç dikkat edilmeyerek Yöneten modeli uygulandığı için, zaten ekip fazlası ile korktuğundan yalan söyleme ve işi içinden çıkılmayacak bir hale getirme eğilimine sahipti.
Arkadaşım ekibi gözlemleyerek kişilere karşı durumsal liderlik uygulamaya başladı. Ekip artık karşılarında hiddetlenen birisi olmadığı için açık açık çıkıp hatalarını itiraf etmeye başladılar. Hatta hata ortaya çıkmadan kendileri gelip durumu anlatmaya ve karşılığında da telafi için ne yapacaklarını ifade etme eğilimine girdiler. Durum çözülüp herkesin daha mutlu çalıştığı, hata yapıp ancak daha sonra telafi edebilecekleri noktalarda olmalarını sağladılar.
Arkadaşımın bu durum karşısında ekibine söylediği şu oldu;
"Sizden mükemmel değil - samimi olmanızı bekliyorum"
Yöneticinizin karşısına mert bir şekilde hata yaptım ancak çözümü bu şekilde olacak dediğiniz zaman size ne söyleyebilir. Elbette hata tekrar etmemeli ya da artmamalıdır, ancak öte yandan da yöneticinin astına hata yaptım diyebilme serbestliğine sahip ortam yaratmalıdır. Aksi takdirde iki tarafta birbirine anlamsız şekilde kızacak, kuruma ve süreçlere zarar vereceklerdir.

0 yorum:

Yorum Gönder