Çarşamba, Mart 23, 2016

Takım Elbise Beyninizin Düşünmesini Değiştirebilir

Posted by Egemen Atkaya on Çarşamba, Mart 23, 2016 | No comments

Çoğu modern ofiste, özellikle yaratıcılık ile ilgili olanlarda,  giyim tarzında daha salaş olanın tercih edildiğine yönelik yaygın bir inanış var. Kot pantolon ve T-Shirt'lerin Takım elbiseye oranla daha uygun olduğu düşünülmekte. 
Ancak yapılan yeni bir araştırma takım elbisenin şaşırtıcı avantajını ortaya koydu. Social Psychological & Personality Science Dergisinin yaptığı araştırmaya göre daha resmi giyinme insanların düşünce tarzını değiştiriyor, büyük resme odaklanmalarına yardımcı oluyor. 
Çalışma Columbia Universitesi ve California State Universitesi tarafından yürütüldü. Araştırmaya göre giyim tarzı kavram işleme konusunda hatırı sayılır bir etkisi var. Daha resmi giyinme soyut olarak kavramayı da daha güçlendiriyor.
Michael Slepian, Columbia Business School'da Doktora sahibi, resmi giyinmenin büyük resim hakkında daha fazla düşünmeye sevk ettiğini, detaylar üzerinde gereksiz şekilde takılı kalınmadığını Huffington Post'a açıkladı.
Araştırmacılar gönüllü olan kolej çağındaki her iki cinsiyetten deneklere kavrama tarzlarını oluşturdukları testler ile sorular sordular. İlk aşamada deneklere istedikleri gibi giyinmeleri söylendi, daha sonraki testlerde deneklerden sanki iş görüşmesine gidiyormuş gibi şık giyinmeleri istendi. Deneklerin takım elbise ile daha geniş ve daha bütünsel düşünce ortaya koydukları anlaşıldı.
Neden insanların giyimleri nasıl düşündüklerine etki ediyor?
Slepian'a göre insanlar takım elbiseyi bir güç olarak görüyor, bu da onların daha güçlü hissetmelerine dolayısı ile daha yüksek seviyeden düşünmeye ve daha kuramsal düşünmeye itiyor.
Ayrıca Takım Elbise içinde kendinizi daha iyi hissediyorsanız ruh halinizde ona göre daha iyileşiyor.
Ofiste Takım Elbise 5 gün üstüste bile giyseniz bu etkilerden fazlası ile yararlanıyorsunuz.
Huffinton Post'un "Dressing Better Can Change The Way Your Brain Works" isimli makalesinin Türkçe'ye çevrmidir.

0 yorum:

Yorum Gönder