Çarşamba, Mart 23, 2016

İlham Veren Liderlik Nedir

Posted by Egemen Atkaya on Çarşamba, Mart 23, 2016 | No comments

Geçenlerde televizyonda baş rollerini Morgan Freeman ve Matt Damon'un oynadığı "Invictus" isimli filme denk geldim. İyi bir sinema izleyicisi olarak bu filmi atladığım için film bitince kendimce hayıflandım.
Film imkansız sayılabilecek bir şekilde Güney Afrika Rugby Milli Takımının nasıl dünya şampiyonu olduğunu anlatıyor, izlemenizi kendimce şiddetle tavsiye ederim.
Film içerisinde dönüm noktası sayılabilecek iki sahne var. İlki Takım kaptanı Francois Pienaar'ın Mandela'nın hücresini ziyaret ettiğinde düşündükleri, ancak maalesef bu başka bir makale konusu. Diğer sahne makalemize de konu olan Mandela'nın Pienaar'ı şahsen makamına çağırdığı sahne.
Tabi ilk başta Pienaar'ın ailesine bile buna inanmıyor. Mandela Pienaar'ı sanki 40 yıllık dostuymuş gibi ağırlıyor, ve soruyor;
“Liderlik üzerine felsefen nedir? - Takımına en iyiyi yapmaları için nasıl ilham veriyorsun ?”
Pienaar biraz endişeli bir şekilde “Örnek ile,”-  “Bana her zaman örnek ile liderlik etmem öğretildi, efendim.”
Mandela bunun üzerine “Bu doğru, kesinlikle doğru ama onları inandıklarından daha iyi hale nasıl getirebiliriz ? Bence bu çok daha zor. İlham ile belki ...  Etrafımızdaki herkese nasıl ilham verebiliriz, belki başkalarının eserlerini kullanarak..."
Francois Mandela'nın tarzından çok etkilendi ve takım olarak birlikteliklerinin olmadığının farkına vardı. Farklı davranarak takıma zamanla ilham verdi, takım Mandela ve Pienaar gibi davranarak sonunda dünya şampiyonu oldu.
Tarzınız ne olursa olsun sizde ekibinize ilham veren liderlik modeli uygulayabilirsiniz.

1. Zorluklar ile yüzleşin.

İyi liderler zor durumlardan kaçmaktansa onlarla yüzleşirler. İşletmeyi dara sokacak ta olsa iyi olacakta olsa liderler bu gibi durumları dürüstçe ele alır ve toparlamaya çalışırlar.
Ekibiniz ile yapacağınız düzenli bildirim toplantıları ve ilgili haberleri onlara vermeniz size karşı güveni arttıracak ve gelecekte tatsız sürprizler ile karşılaşmayacakları hissini onlara verecektir.
Kulislerde yapılan dedikodular gerçek durumdan 10 kat daha kötüdür.

2. Güvenlerini Kazanın.

Çalışanlar kendilerine güvenilen bir ortamda daha bağlı ve daha yaratıcı olarak çalışırlar. Öncelikle çalışanlarınıza onlara değer verdiğinizi hissettirin, fazla sulandırmadan bunu iş dışına taşıyın, aileleri - çocukları ile ilgilenin. Çalışanlarınıza onlarla gerçekten ilgilendiğiniz hissini verin.
Çalışanınız, tedarikçiniz ya da başkaları hata yaptığı zaman onları haşlamayın. Sakin bir şekilde durumu açıklayın, davranışın neden yanlış olduğunu izah edin ve gelecekte ne beklediğinizi söyleyin.
Unutmayın haşlamak yerine yol gösterin.

3. Esas Olun.

Kumaş yakışmıyorsa takım elbise olmaya çalışmayın. Numara yaptığınız hemen belli olur, her zaman kendiniz olun. Farklı giyinmeyi mi seviyorsunuz - giyinin, farklı hobiniz mi var - yapın, ama her zaman kendiniz olun.

4. Saygıyı Kazanın.

Etrafınızdaki insanların saygısını ancak ve ancak etik ve adil şekilde davrandığınız zaman edinirsiniz.Şirkete ve değerlerine her zaman saygı duyun ve bunları yüceltin asla tersi olacak bir şey yapmayın, böylelikle saygıyı kazanın.

5. Meraklı Kalın.

İyi liderler her zaman entelektüel olarak meraklı kalırlar ve her zaman kendilerine öğrenmeye adamışlardır. Yeni fikirler ve bilgiler onları heyecanlandırır. Her zaman yeni bilgi ve kaynaklarını araştırır ve oradan gelecek bilginin onlara avantaj sağlayacağını bilirler.
Çoğu başarılı lider gerçekten çok meraklı kimselerdir.
Sizinde ekibinize ilham vererek dünya şampiyonu olmanız dileği ile.

0 yorum:

Yorum Gönder